arrow_drop_up arrow_drop_down
Een gegeven paard accepteren
25 februari 2021 

Een gegeven paard accepteren

Twee weken geleden had ik een extreem drukke dag. Vier cliënten en tussendoor een Zoomvergadering met een collega die ik pas een paar weken ken, maar wel een goede klik mee heb. Tijdens het afronden van ons gesprek, zei ik tussen neus en lippen door dat ik voor een moeilijke keuze stond: naar de winkel voor avondeten of een klein uurtje ontspannen voordat de volgende cliënt kwam…. “Dan bestel je toch gewoon wat?” vroeg ze.

Toen ze mijn aarzeling opmerkte, interpreteerde ze die vanuit haar eigen invalshoek (heel menselijk uiteraard) en begon de gezonde mogelijkheden op te noemen. Lachend vertelde ik haar dat ik dat echt wel weet. Maar dat het gewoon nooit bij me op zou komen om voor mezelf alleen eten te bestellen. Weet je wel wat dat kost?!? Resultaat: die lieve gekke meid trekt haar telefoon te voorschijn, opent haar bankier-app en wil mijn rekeningnummer weten. “Dan maak ik je tien euro over en kost het jou nog maximaal tien euro!”

Uiteraard begon ik tegen te sputteren. Ze kent me amper, hoezo zou zij eten voor mij betalen? Hoe langer zij aandrong, hoe meer buikpijn ik kreeg. (Nee, niet van de honger, maar omdat ik me zo ongemakkelijk voelde). Uiteindelijk werd ze boos en vroeg me of ik me wel realiseerde dat wat ik nu deed hetzelfde was als een mooi ingepakt cadeautje weigeren. Dat hakte en wel in. Dus heb ik braaf mijn rekeningnummer doorgegeven. En genoten heerlijke sushi en een half uur rust. Wat een luxe!

Mocht je je afvragen of ik nu vaker eten ga bestellen voor mezelf, dan moet ik je teleurstellen. Niet omdat ik het mezelf niet gun, maar omdat het eten in mijn eentje achter mijn bureau niet tot zijn recht komt. Wat ik wel geleerd heb (hoop ik, de toekomst zal het uitwijzen is om gemakkelijker te accepteren wat een ander mij wil geven.

Hoe zit dat bij jou? Kun jij cadeautjes (of complimentjes, ook een soort cadeautjes) gemakkelijk accepteren? Of vind jij geven ook veel prettiger dan ontvangen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen