13 mei 2021 

Examenvrees

Onlangs viel mijn oog voor het eerst dit jaar op een nieuwsbericht de eindexamens. Onwillekeurig moest ik glimlachen bij het idee dat het hele circus weer gaat beginnen. Ik ben Nederlandse, maar ben geboren en getogen in België. Al meer dan de helft van mijn leven woon ik in Nederland, maar ik blijf me erover verbazen dat een heel land vol nuchtere mensen ieder jaar weer in de ban is van de eindexamens. Volgens mij is er geen enkel ander land waar wekenlang in letterlijk iedere nieuwsuitzending aandacht wordt besteed aan het examen van die dag. Voetbalgekte? Ja. Verkiezingen? Natuurlijk. Maar eindexamens? No way José!

Wat ik me afvraag, is wat deze hetze voor invloed heeft op de kinderen die examen doen. Legt het extra druk op ze? Geeft het ze meer stress? Worden ze gevoeliger voor examenvrees? Immers, wat je aandacht geeft groeit. Dus als het belang van deze eindexamens zo buitenproportioneel wordt opgeblazen in de media kan ik me niet voorstellen dat dit geen extra last legt op die kinderschoudertjes.
Dit noemen we negatieve hypnose en het komt helaas heel vaak voor op allerlei vlakken, bijna altijd onbewust. Want Nederland wil de eindexamenkandidaten natuurlijk net een hart onder de riem steken en geen examenvrees bezorgen. Dat het effect van deze hele hetze averechts is, realiseren de meesten zich niet. Net zomin als dat het het snoepje voor de pijn en de gezellige zak chips in het weekend bedoeld zijn om kinderen bepaalde associaties met snoep aan te leren die ze in sommige gevallen de rest van hun leven met zich mee dragen. Maar over negatieve hypnose met betrekking tot eten kan ik wel een blog of drie schrijven, daarover binnenkort meer.

Examenvrees dus. Hoe kun je die negatieve hypnose ongedaan maken? Simpel, door er een positieve hypnose tegenover te zetten. Dat kan uiteraard door een hypnotherapeut worden gedaan, maar als ouder kun je ook al heel veel zelf. Laat je kinderen merken dat je er vertrouwen in hebt dat ze het goed zullen doen en dat een onverhoopt slecht resultaat ook niet het einde van de wereld is. Wijs je kind op waar hij of zij goed in is, plezier in heeft. En dat er meer in het leven is dan school.

Reactie plaatsen

Hier wil ik meer van lezen!

Schrijf je nu in en je ontvangt wekelijks mijn nieuwste inzichten per mail. 
arrow_drop_up arrow_drop_down