0638108417
Tijdens het zetten van een kopje thee neem je 65 beslissingen. 65! Dat heb ik niet zelf uitgerekend hoor, dat is gebleken uit onderzoek. Eerlijk gezegd kan ik niet eens verzinnen welke beslissingen dat dan zijn, ik kom niet verder dan een stuk of 20. Maar goed, daar gaat het me nu niet om.
Stel je voor dat je al die 65 beslissingen bewust zou nemen. Hoe lang zou het dan duren voordat je dat kopje thee had gezet? En zou je dan tijdens het thee zetten nog kunnen kletsen, meteen even de vaatwasser uitruimen of even een minuutje ontspannen? Nee toch?

En dat is nu precies de reden dat ons onderbewustzijn 99% van onze beslissingen voor ons neemt. Per dag nemen we gemiddeld 35.000 beslissingen. Toen ik dit de eerste keer hoorde, viel mijn mond letterlijk even open. Dat is 1 beslissing per 2 seconden, 24/7. We zouden geen leven meer hebben als we ons zelfs maar bewust zouden zijn van al deze beslissingen, laat staan dat we over iedere beslissing na moest denken.

Dus neemt ons onderbewustzijn deze beslissingen voor ons, op basis van ons gedrag in het verleden. Net zoals ons bewustzijn fietsen en autorijden heeft geautomatiseerd, geldt dat ook voor andere beslissingen:
• Dus als jij een aantal keer een sigaret hebt opgestoken op het moment dat je wilde ontspannen, programmeert jouw onderbewustzijn die gewoonte in. Behoefte aan ontspanning? Roken!
• Deinsde jij in het verleden een aantal keer terug wanneer je aan iets nieuws moest beginnen? Dan zal je onderbewustzijn de overtuiging dat jij dit vast niet kunt, inprogrammeren.
• Kreeg je vroeger als kind een snoepje tegen de pijn of de schrik? Dan is de kans groot dat je nu naar zoetigheid grijpt op het moment dat je niet goed in je vel zit.

Laat ik een persoonlijk voorbeeld geven. Op mijn 7de moest ik tijdens een sportdag met school iets doen wat ik niet durfde. Wat het was, weet ik niet meer precies. Wel herinner ik me nog dat ik ineens begon te niezen en mijn ogen zo erg traanden dat ik ze niet meer open kon doen. Met als gevolg dat mijn ouders me op kwamen halen en ik dus uit deze onveilige situatie werd weggehaald. Dus de volgende keer dat ik me onveilig voelde, dacht mijn onderbewustzijn ‘He, dat snotteren en tranen, dat werkte! Laat ik dat nog een keer proberen!’. En zo ontwikkelde ik hooikoorts.

Af en toe is het daarom nodig de beslisbomen van je onderbewustzijn aan te passen. Dat kan vaak met wat doorzettingsvermogen. Genoeg mensen kunnen zelf stoppen met roken of snoepen of meer zelfvertrouwen krijgen. Soms is je onderbewustzijn echter zo overtuigd van het belang van een bepaalde gewoonte of overtuiging dat het zich met hand en tand verzet tegen verandering. Dan kun je hypnotherapie overwegen om je onderbewustzijn te herprogrammeren.