Stemmetjes in je hoofd
12 mei 2021 

Stemmetjes in je hoofd

Ik had het net met een cliënte over de stemmetjes in je hoofd. Die je continu vertellen wat je allemaal moet doen. Die je trakteren op een doorlopend commentaar op wat er allemaal mis is met je. Die je kortom het leven zuur maken. Net zoals deze cliënte, heb ik jarenlang tegen deze stemmetjes gevochten. Wat (uiteraard) averechts werkte. Want alles wat je aandacht geeft groeit. En ergens het gevecht mee aan gaan, is een zeer intensieve manier van aandacht geven.

Wat kun je dan wel doen om de stemmetjes het zwijgen op te leggen? Spoiler alert: ze echt laten verdwijnen zal niet lukken. Maar er zijn wel een aantal manieren om er (steeds) minder last van te hebben.

Als eerste adviseer ik altijd om eens heel goed naar dat stemmetje te luisteren. Vaak hoor je namelijk niet jezelf praten, maar een stem uit het verleden die je hebt geïnternaliseerd. Meestal van een ouder, een docent of een andere persoon waar je tegenop keek. Dus de volgende keer dat dat stemmetje de kop opsteekt, luister dan eens heel goed. Komt de tone of voice je bekend voor? Hoorde je deze woorden of zinsopbouw vroeger ook vaak?
Alleen al de wetenschap dat je iemand anders na papegaait helpt vaak om het stemmetje minder invloed te geven.

Een tweede tip is om (in gedachten of hardop, dat laatste werkt het beste) het stemmetje na te praten. Dan maar dan met een grappig accent, als Donald Duck, terwijl je de slappe lach hebt (of imiteert) of heel sarcastisch. Wanneer je dat een tijdje volhoudt, merk je dat je het stemmetje en dus ook zijn boodschap niet meer serieus kunt nemen.

Of je antwoord in gedachten: ‘Nu even niet’, ‘Ach, hou toch op’, of voor mijn part ‘Wat je zegt ben je zelf’ waarbij je heerlijk kinderachtig je toch uitsteekt. Gewoon negeren kan natuurlijk ook, maar dat is meer iets voor gevorderden 😊.

In mijn training over stoppen met pleasen (die over een maand of twee live zal gaan) sta ik hier uitgebreid bij stil. Wil je graag op de hoogte gehouden worden over deze training? Reply dan even op deze mail.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down