arrow_drop_up arrow_drop_down
Wel de lusten, niet de lasten. De virtuele maagband...
25 februari 2021 

Wel de lusten, niet de lasten. De virtuele maagband...

Dat steeds meer mensen last hebben van zwaar overgewicht hoef ik niemand meer te vertellen. Dat geen van de wonderdiëten werken die met regelmaat van de klok verschijnen ook niet. De wat gezettere personen onder ons (inclusief ondergetekende) hebben dat vaak genoeg aan den lijve ondervonden. Wij kennen uit ervaring de frustratie van het zo graag willen afvallen maar er gewoon niet langdurig in kunnen slagen.

Die frustratie kan omslaan in wanhoop. En met de moed der wanhoop zijn we tot veel in staat. Eén van de methodes om af te vallen die steeds meer aan populariteit wint, is een operatieve maagverkleining. Dat klinkt veel mensen als muziek in de oren. Eindelijk een blijvende oplossing, daar hebben ze veel voor over. Hoeveel precies, dat realiseren ze zich vaak niet aan het begin van het proces. Gaandeweg de intakeprocedure, die overigens maanden kan duren, nemen ze steeds meer consequenties voor lief. Het is hen immers heel wat waard om eindelijk hun gewicht onder controle te krijgen. Dat ze nooit meer normaal zullen kunnen eten, de rest van leven voedingssupplementen moeten slikken, risico lopen op complicaties, etcetera, enzovoort, lijkt ineens allemaal van ondergeschikt belang.

Wat veel patiënten zich niet realiseren, hoe vaak het ook wordt benadrukt door de artsen, is dat ze uiteindelijk zelf het verschil zullen moeten maken. Gedurende het eerste jaar is de verkleinde maag voldoende om veel geopereerde mensen op het goede pad te houden. Na dat eerste jaar zullen ze het echter zelf moeten doen. Doel van de operatie is dan ook voornamelijk om gedurende dat eerste jaar een gezonde levensstijl aan te wennen met behulp van het verminderde hongergevoel. De artsen geven aan dat ongeveer 30% van het uiteindelijke gewichtsverlies kan worden toegeschreven aan de operatie, voor de overige 70% blijft de patiënt zelf verantwoordelijk.

Stel je voor dat je wel de lusten van een maagverkleining zou kunnen krijgen, zonder de fysieke lasten te moeten ondergaan? Klinkt te mooi om waar te zijn he? Toch is dit mogelijk, door middel van een hypnotische maagband. Hierbij wordt onder hypnose de plaatsing van een maagband gesimuleerd. Ook al weet je heel goed dat dit ‘nep’ is, toch reageert je lichaam met een beetje hulp van je onderbewustzijn alsof je daadwerkelijk fysiek een kleinere maag hebt gekregen. Dit maakt het op lange termijn zelfs gemakkelijker om een gezonde levensstijl vol te houden dan een bij een fysieke maagverkleining.

Over de schrijver
Reactie plaatsen