arrow_drop_up arrow_drop_down
Wie mooi wil zijn, moet angst lijden
11 maart 2021 

Wie mooi wil zijn, moet angst lijden

Een beetje bedeesd kwam ze binnen. Haar jas en sjaal hield ze aan. (Alhoewel dat ook kan komen door het corona-gestuntel: hang je je jas op aan de kapstok waar al een andere hangt? Leg je hem over je stoel? Dat blijft onwennig, ook voor mij.) oogcontact maakte ze in het begin amper. Een stoere meid die zich schaamde voor haar angst voor spuiten. (ik zeg heel bewust spuiten en niet naalden, je zult zo begrijpen waarom.) Aandoenlijk ergens, ik zag duidelijk het kleine meisje in haar.

Tijdens het intakegesprek vertelde ze al snel hoe de angst voor spuiten haar leven beheerste. Als klein meisje van een jaar of twee moest haar vader al haar armen en bovenlijf fixeren terwijl haar moeder haar benen in bedwang hield, zodat de arts de injectie kon zetten. Op latere leeftijd viel ze flauw bij het zetten van een prik. Ook als zij niet degene was die de injectie kreeg, maar bijvoorbeeld haar moeder die ze begeleidde bij het bloedprikken. Haar angst voor spuiten was zo groot, dat het haar ervan weerhield om kinderen te krijgen. Want daar hoorde geheid bloed laten controleren bij. Terwijl ze dolgraag moeder wil worden.

Weet je wat nou zo gek is? Haar hele lichaam zit vol tatoeages. Het idee dat een naald urenlang in en uit haar vel gaat om een tekening erin te prikken, ‘geeft haar 0,0 spanning’. In tegenstelling tot een spuitje van 1 seconde. Zelf begrijpt ze er helemaal niks van. Lachend vertel ik haar dat ze echt niet de enige is. Dat ik van plan was om over precies dit onderwerp vandaag een mail te schrijven. Over hoe we 25 jaar geleden op internaat bij elkaar extra oorbellengaatjes prikten met een huis-, tuin- en keukennaald zonder enige vorm van verdoving. Zonder met onze ogen te knipperen (nou ja, een beetje dan). En tegelijkertijd als de dood waren voor een injectie bij de dokter.

Uiteraard heb ik mijn client om toestemming gevraagd haar verhaal te gebruiken in plaats van mijn eigen herinnering, omdat dat veel beeldender is. En heel wat recenter. En herkenbaarder voor jou waarschijnlijk.

Over de schrijver
Reactie plaatsen